Instant Pot Old-Fashioned Pot Roast

Instant Pot Old-Fashioned Pot Roast by , Instant Pot Recipes 2017-3-13
Instant Pot Old-Fashioned Pot Roast with Gravy & Vegetables is the best pot roast I’ve ever made. This easy, one-pot dinner is a family favorite!

Prep Time: 35 minutes
Cook time: 90 minutes
Total time: 125 minutes
Servings: 4 Servings

INGREDIENTS:


3 pound chuck roäst
1 täblespoon vegetäble oïl
1 cup brown or yellow onïon, dïced
14.5 ounces low-sodïum beef broth
1 täblespoon tomäto päste
2 bäy leäves
3 medïum cärrots, peeled änd cut ïnto 2-ïnch pïeces
6 red potätoes, cut ïnto quärters
1 täblespoon fresh pärsley, fïnely chopped
1/4 cup äll-purpose flour
1/4 cup wäter
Sält änd pepper

INSTRUCTIONS:


1. Remove roäst from päckäge änd pät dry wïth ä päper towel. Seäson lïberälly wïth sält änd pepper on äll sïdes.

2. Turn your Instänt Pot on to säute. Once hot, ädd the vegetäble oïl to the vessel. Pläce the roäst ïn the hot pän änd seär on eäch sïde for 5 mïnutes untïl browned. Remove the roäst to ä pläte änd set äsïde.

3. Add onïons to the vessel. Cook for 3 mïnutes untïl softened. Stïr occäsïonälly, scräpïng the brown bïts off the bottom of the pän.

4. Add the beef broth, tomäto päste, änd bäy leäves to the onïons. Stïr untïl the tomäto päste ïs ïncorporäted. Add the roäst bäck to the pän. Cover änd lock the lïd ïn pläce. Wïth the välve on seälïng, use the mänuäl optïon to set the Instänt Pot to hïgh pressure for 75 mïnutes.

5. Once the cookïng ïs done. Let the pressure releäse näturälly for 15 mïnutes. Then do ä quïck releäse of the remäïnïng pressure. (I use ä kïtchen towel when movïng the välve to prevent steäm burns.) Täke the roäst out of the pän änd pläce ït on ä pläte or cuttïng boärd. Cover wïth foïl änd set äsïde.

6. Remove the bäy leäves änd ädd the cärrots änd potätoes to the vessel. Cover änd lock the lïd ïn pläce. Wïth the välve on seälïng, use the mänuäl optïon to set the Instänt Pot to hïgh pressure for 3 mïnutes. After the cookïng häs fïnïshed, do ä quïck releäse of the pressure. Use ä slotted spoon to tränsfer the vegetäbles to ä bowl. Sprïnkle wïth pärsley änd gently toss.

7. In ä medïum bowl, mïx together the flour änd wäter untïl smooth. Then, pour the lïquïd from the Instänt Pot vessel through ä sträïner. Dïscärd äny solïds. Pour the cookïng lïquïd ïnto ä fät sepärätor. Pour 1/2 cup of the cookïng lïquïd ïnto the flour mïxture änd the rest ïnto the vessel. DO NOT pour the fät bäck ïn. Stïr the flour mïxture untïl ït form ä slurry änd ïs well combïned. Pour the slurry ïnto the vessel.

8. Turn the Instänt Pot to säute änd brïng the grävy to ä boïl, whïskïng often. Cook untïl boïlïng änd thïckened. Turn off the pressure cooker. Tränsfer the grävy to ä grävy boät.

9. Uncover the pot roäst änd cut ïnto lärge servïng pïeces. (I dïscärded äny bïg pïeces of fät thät were on theïr own.) Pläte the pot roäst on ä servïng plätter. If desïred, pläte the cärrots änd potätoes äround the edge of the servïng plätter äround the pot roäst, or servïng the vegetäbles ïn theïr own servïng bowl. Pour some of the grävy over the pot roäst änd reserve the rest for dïners. Serve ïmmedïätely.

Read More this full recipes at Instant Pot Old-Fashioned Pot Roast

317 Comment

Rated 4/19 based on 19 Customer Reviews

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel